9 Nisan 2016 Cumartesi

Ev Yapımı Fıstık Ezmesi

Merhabalar Öncelikle Fıstık ezmesi bir Sporcu için en önemli besin kaynaklarından bir tanesidir diyebilirim.

Fıstık ezmesi hepimizin mutfağında olmalı. Çünkü her erkeğin ihtiyacı olan proteini ve sağlıklı yağları içeriyor.

Fıstık ezmesi çok güçlü bir antioksidan ve hücre yapısının bozulmasını engelleyen cildi güzelleştiren E vitaminlerini içerir. Bir kaç yemek kaşığı fıstık ezmesinde 3-4 mg E vitamini bulunmaktadır. Bazı araştırmalara göre E vitamini Alzheimer ve kalp rahatsızlığı gibi rahatsızları önlediği söylenmektedir.

Aynı zamanda Magnezyum ve Potasyum gibi bir çok vitaminleride içinde barındırıyor desem yeridir.

Fıstık ezmesinin en sevdiğim yanı içerisindeki yağlar sağlıklı yağlar olduğudur bu sayede size herhangi bir zararı olmaz.Fıstık ezmesi ayrıca içerisinde bulundurduğu Protein ve karbonhidrat ilede Kilo almanıza ve Kilo vermenizede yardımcı olur.

Ve şöyle söyliyim Fazla tüketildimi antreman öncesi veya kahvaltı zamanı (İyi bir Enerji Bombasıdır) Ayrıca içerisinde Lifide barındırdığından günlük lif alımınada yardımcı olur ve bunu tamamlar.

Fıstık ezmesi Nasıl yapılır?

Öncelikle Fıstık ezmesini ben almanızı değil evde kendiniz yapmanızı tavsiye ederim çünkü dışardan alınan fıstık ezmelerinde hem daha fazla şeker vede içerisinde daha fazla miktarda yağ oluyor. Vede kendi adıma para vermenizi tavsiye etmem çünkü 13 tl arası bir fiyatları var fıstık ezmelerinin.

Nasıl yapıcağınıza gelince tavsiyem güçlü bir blendır almanız neden diye sorarsanız fıstıkları ayrıştırmak için sağlam bir blendır olursa hem daha çabuk ezmenizi yapmış olursunuz hemde mikseriniz veya blendırınız daha fazla çalışmaz ve zorlamış olmazsınız.

Bu arada kavrulmuş fıstıkda olabilir kavrulmamışda sizin kararınıza bağlı ben Fıstığı pazardan alırım. :D 

Yaklaşık 250-300 gram arası fıstığı blendıra atıp çalıştırırız. Daha sonrasında ilk çalıştırmadan sonra bir bakarsınız önce bir tepeleme kaşığı sıvı yağ zeytinyağı birde kendiniz ayarlarsınız biraz bal veya pekmez. Çok fazla yağ koymayın fıstık ezmemizin çok fazla yağlı olmasını istemeyiz sonuçta. Bal veya pekmez sizin zevkinize kalmış ben Balı tercih ederim.

Daha sonrasında bir kez daha blendırı çalıştırıp tamamen ezme olduğu zaman fıstık ezmemiz olmuş demektir.Örnek resimde görüldüğü gibi.




Benim yapmış olduğum fıstık ezmesi genelde bu kıvamda olur ve açıkcası kahvaltıda antreman öncesi en çok tercih ettiğim üründür tavsiyem çok fazla aşırıya kaçmadan tüketmenizdir afiyet olsun. :)




Hiç yorum yok:

Yorum Gönder